3 Nisan 2013 Çarşamba

Amritsar - Altın Tapınak - Hindistan


              İnsanın olduğu her yerde Tanrı ve din varolmuştur. Himalayalardaki ücra bir vadiden tutun da, İstanbul'un Taksim'ine kadar her yerde yansımalarını görebilirsiniz. Hele bazı yerler vardır, bu yansımalar o kadar kuvvetlidir ki içinize işler, inanmasanızda size Tanrı'yı gösterir, insalara yakınlaştırır sizi. İşte Amritsar böyle bir yer.

              Hindistan'ın Punjab eyaletinde bulunan bu kutsal şehir, Sikh dininin hac merkezi. Burada bulununan devasa Altın Tapınak kompleksi 7-24 binlerce Sikh ve turist tarafından ziyaret ediliyor. Altın Tapınak kompleksi, dört tarafı beyaz mermerle kaplı binalarla çevrilmiş, ortasında bir göl ve onun ortasında adını aldığı altından kaplı ana tapınak binası bulunan bir yapı. Etrafını çevreleyen binalarda, haç için buraya gelen Sikhlerin ve ziyaretçelerin tapınakta geceleyebilmeleri için odalar var. Dikdörtgen şeklindeki yapının bir tarafıda mutfak olarak ayrılmış.



             Altın Tapınak temizlik yapıldığı 22:00-23:00 saatleri dışında, gelen tüm ziyaretçilere açık. Tapınakta cuzi bir bağış karşılığı konaklamanız mümkün. Hatta herhangi bir bağış yapmasanız siz de diğer Sikhler gibi tertemiz tapınak mermerlerinde yatabilirisiniz.

            Tapınağın mutfak kısmında yine 7/24, gelen her ziyaretçiye dhal adı verilen mercimek çorbasına benzer bir yemek, çapati denilen tava ekmeğiyle servis ediliyor. Mutfakta çalışan herkes gönüllü, yemek pişirenler, dağıtanlar, bulaşıkları yıkayanlar, hepsi haç için buraya gelmiş Sikhlerden oluşuyor. Herkes o yaptığı işe kendini o kadar adamış ve o kadar mutlu ki...İnsanların yüzündeki huzuru görebiliyorsunuz.


            Tapınağın içindeki kalabalığa oranlar, bir sessizlik hakim diyebiliriz. İçerideki o mistik havayı bozmamamak için uzun süre fotoğraf makinelerimizi çıkartmaktan çekindik. Turistlerden biri çaat diye flashı gözümüze patlatınca bu çekincemiz de ortadan kalkmış oldu.

            Tapınağa girmeden önce, ana giriş kapısının yanındaki, ayakkabı emanet bölümüne ayakkabılarınızı bırakmanız gerekiyor. Burası oldukça güvenli ve sistematik işleyen bir vestiyer. Ayakkabınızı alıp, size bir metal fiş veriyorlar. Çalışanlar gönüllü, genelde 13-17 yaşında erkek çocukları.



            Sikh dini kurallarına göre, erkekler saçlarını ve sakallarını uzatmak zorundalar. Modern yaşam düzeni sakal uzatmayı engellesede, saç uzatma kuralı hala uygulanıyor. Uzattıkları bu saçları başlarına taktıkları türbanla saklıyorlar. Tapınağa girmeden önce sizin de başınızı kapatmanız gerekiyor. Dışarda satılan turuncu Altın Tapınak bandanalarından biz de alıyoruz,10 rupi.

            Tapınağa tütün, sigara, alkol gibi tapnağın kutsallığına zarar vericek şeyler sokmanız yasak ama çantanız aranmıyor. Yine de hoş olmayan süprizlerle karşılaşmamak için kurallara uymakta fayda var.Tapınağın dışındaki sokaklarda da yine sigara içmek yasak.

            Tapınağa girmeden önce son bir kez ayaklarınızı suya sokuyorsunuz. Bizim bu havuzlara girmeden önce ayak soktuğumuz küçük havuzlar gibi. Ana kapının önündeki merdivenlerden yükselin, ve işte Altın Tapınak!!



             Amritsar'da bulunduğumuz süre boyunca Altın tapınağa 4 kez gittik. Uzun bir yolculuktan geldiğimiz için otel de kalmayı tercih ettik ama tapınak konaklamak için çok müsait ve ilginç bir yer. Gölün kenarında oturup etrafı izlemek, defalarca, defalarca turlamak istiyeceksiniz.

             Bu kadar çok insanın ziyaret ettiği bir yerin bu kadar temiz olması gerçekten hayranlık verici. Tapınaktan çıkarken ayaklarım girdiğimdekinden daha temizdi. 22-23 saatleri arası temizlik saati. Bu esnada herkez eline bir bez alıp tapınağın merdivelerini, trabzanlarını, yerlerini siliyor. Herkes işini isteyerek ve ciddiyetle yapıyor. Sikhler için bu temizlik ibadet niteliğinde, resmen biribirleriyle yarışıyorlar tapınağı temizlemek için.



             Tapınağın birçok yerinde camın ardındaki küçük odalarda Sikh dininin kutsal kitabı Guru Granth Sahib, önemli Sikh dini kişileri tarafından 7-24 okunuyor.

             Tapınağın 2 köşesinde su dağıtılıyor. Bu temiz içme suyu, metal kaplarda veriliyor. Olurda su içtiğiniz kabı temiz suların sıralandığı tezgaha koyarsanız, bütün tezgahtaki kapları toplayıp tekrar yıkamaya alıyorlar. Burası Hindistan'ın en steril yeri.

             Sikhler, birazda dini inançları gereği, misafirlere oldukça iyi ve ilgili davranıryolar. Size arkadaşça yaklaşıp konuşmak isteyeceklerdir. Genelde Hindistan'da size bu kadar iyi niyetle yaklaşıldığında arkasında bir çıkar vardır, ama Amritsar'da içiniz rahat olsun. Burada neredeyse herkese güvenebilirsiniz.



             Sikhler, Hindistan'ın bağımsılığının kazanıldığı süreçte ve Pakistan'la aralarında yıllarca süren savaşta Hinduların aksine savaşçı kimlikleriyle ortaya çıkmışlardır. Sikh olmaktan gurur duydukları yüzlerinden belli.

             Gandi'nin pasif direnişi başlattığı zamanlarda Amritsar'da yapılan sivil bir Sikh mitingi İngiliz kuvvetler tarafından basılmış. Burda sivillerin üzerine ateş açan İngiliz güçleri 1500 kadar Sikh'i katletmiş. Jallianwala bağı denilen bu bahçede ölen Sikhlerin ruhu için yanan bir ateş var. Bahçenin duvarlarında mermi izlerini görebilirsiniz.


             Amritsar, haç merkezi olmasından da ötürü oldukça kalabalık. Tabi Hindistan'ın diğer önemli şehirlerinde de bu kalabalık çok azalmıyor. Ama Pakistan'dan oldukça kalabalık olduğunu fark ediyorsunuz.

             Amritsar'da 2 gece konakladıktan sonra, bir sonraki durağımız Dharamshala'ya doğru devam ediyoruz.

                 

           

           

16 yorum:

  1. selamlar, biz de iki arkadaş uzun zamandır hayalimiz olan hindistan gezisini planlıyoruz, eğer bir sorun çıkmazsa ocak sonunda yola çıkacağız :) kara yoluyla gidiş konusunda gerçekten aklımdaki pek çok sorunun cevabını burada buldum, özellikle silahlı polislerle seyahat kısmı çok şaşırtıcıydı =) hikayenin devamını da dinlemek isterdim aslında :/ yine de anlattığın kısımlar için çok teşekkürler, ilerleyen günleri de burada okumak dileğiyle :)

    YanıtlaSil
  2. Eğer acil bir kredi veya finansal hizmet ihtiyacınız var mı? financialdepartment.online@gmail.com İletişim

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Bu genel kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu Bayan Henrietta Fernando, saygın
    Özel kredi borç veren herhangi bir mali yardıma ihtiyacı herkes için bir mali fırsat açtı. Eğer borçlarını temizlemek için acil kredi ihtiyacınız veya işinizi geliştirmek için bir sermaye kredi gerekiyor mu? Eğer bankalar ve diğer mali kurumlar tarafından geri çevirdi mı? Burada tüm finansal sorunlar için çünkü daha fazla kendinizi yormayın.
    Biz açık ve anlaşılır terimler ve Koşullar insanlar, şirketler ve toplumlar için% 2 faiz oranı ile kredi her türlü sunuyoruz.
    Hiçbir sosyal güvenlik numarası gerekli ve gerekli hiçbir kredi kontrolü,% 100 garantili. Bize bugün ve biz tüm mali sorunlar tarih yapmak için buradayız, çünkü sen yaptın mutluluk olacaktır.

    Bizi e-posta: (henriettafernandoloanfirm@gmail.com)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba!

    Eğer mali yardıma ihtiyacınız var mı?

    Kredilerin her türlü için hemen başvurun ve acilen para almak!

    * Bizim kredileri uygun fiyatlı ve garantili
    * 5000 $ 5.000.000 $ dan Randevular kredi miktarı
    * Faiz oranı% 4 olan
    * Geri ödeme 1 ila 20 yıl seçin

    Bütün bu planlar ve daha fazlası şimdi lütfen bize ulaşın.

    E-posta: (Eloansfinancelenders@hotmail.com)

    İçtenlikle
    E-krediler A.Ş.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, adım Lori Dante, güvenilir kredi şirketi oldukları için kredi başvurunuz için Bay Dierk Conrad'la iletişime geçmek için mali yardıma (kredilendirme) ihtiyacınız olan herkesi tavsiye etmek için buradayım.

    * 3% faizli kredi oranı sunuyorlar.
    * Nakitsiz girişimci için sigorta.
    * Para için garanti.

    Intel Finance Firması, iyi kredi puanı ile, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar. Ailem için yeni bir ev almak için $130,000 doların üzerinde krediye ihtiyacım vardı, Bay Dierk Conrad'ın borç için çalıştığı şirketle temasa geçtim ve stres içermeyen bir kredi olduğu için kredimi başarılı bir şekilde alıyorum.

    Bay Dierk Conrad ile kredi için lütfen iletişime geçin! E-posta: intelfinancefirm@gmail.com

    Teşekkürler
    Lori Dante.

    YanıtlaSil
  6. *% 3 faizli kredi oranı sunar
    * Nakitsiz Girişimci İçin Sigorta
    * Para için garanti

    İyi kredi puanıyla, Credit Financier Home, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar.

    İletişim Adresi:
    Whatsapp: +15184181390
    Doğrudan posta
    creditfinancierhome@gmail.com

    YanıtlaSil
  7. Getting a legitimate loan have always been a huge problem To clients who have financial problem and need solution to it. The issue of credit and collateral are something that clients are always worried about when seeking a loan from a legitimate lender. But.. we have made that difference in the lending industry. We can arrange for a loan from the range of $5,500. to $500,000.as low as 1% interest Kindly respond immediately to this email: bdsfn.com@gmail.com
    Email : bdsfn.com@gmail.com
    Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
    Our Services Include the Following
    Debt Consolidation
    cond Mortgage
    Business Loans
    Personal Loans
    Family loan
    International Loans
    Loan for any kinds
    E.T.C

    No social security and no credit check, 100% Guarantee. All you have to do is let us know exactly what you want and we will surely make your dream come true. (LEND UP LOAN ). says YES when your banks say NO. Lastly, we fund small scale loan firm, intermediaries, small scale financial institutions for we have unlimited capital. For further details to go about procuring a loan contact us, Kindly respond immediately to this email: bdsfn.com@gmail.com
    Email : bdsfn.com@gmail.com
    Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
    Best Regards.
    Mrs.Emilia FedorcakovaGetting a legitimate loan have always been a huge problem To clients who have financial problem and need solution to it. The issue of credit and collateral are something that clients are always worried about when seeking a loan from a legitimate lender. But.. we have made that difference in the lending industry. We can arrange for a loan from the range of $5,500. to $500,000.as low as 1% interest Kindly respond immediately to this email: bdsfn.com@gmail.com
    Email : bdsfn.com@gmail.com
    Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
    Our Services Include the Following
    Debt Consolidation
    cond Mortgage
    Business Loans
    Personal Loans
    Family loan
    International Loans
    Loan for any kinds
    E.T.C

    No social security and no credit check, 100% Guarantee. All you have to do is let us know exactly what you want and we will surely make your dream come true. (LEND UP LOAN ). says YES when your banks say NO. Lastly, we fund small scale loan firm, intermediaries, small scale financial institutions for we have unlimited capital. For further details to go about procuring a loan contact us, Kindly respond immediately to this email: bdsfn.com@gmail.com
    Email : bdsfn.com@gmail.com
    Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
    Best Regards.
    Mrs.Emilia Fedorcakova

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Herkesin proje, iş, konut, konsolidasyon vb. Için daha fazla paraya ihtiyaç duyduğu yılın bu zamanı.
    Şu anda% 3'lük düşük bir oranla 24 saat kredi veriyoruz, ilgilenen müşterilerimiz lütfen bize ulaşın

    e-posta adresi: plutocreditfinancier@gmail.com
    Telefon: +442033221063

    YanıtlaSil
  9. İyi günler ben Josef Lewis. Saygın, meşru ve akredite bir borç veren. Her türlü krediyi çok hızlı ve kolay bir şekilde veriyoruz, Kişisel Kredi, Araç Kredisi, Ev Kredisi, Öğrenci Kredisi, İşletme Kredisi, Mucit kredisi, Borç Konsolidasyonu. vb

    Bugün bir iş veya kişisel krediler için onay alın ve aynı hafta içinde para alın. Bu kişisel krediler krediniz ne olursa olsun onaylanabilir ve bu iddiayı destekleyecek çok sayıda mutlu müşteri vardır. Ancak sadece ihtiyacınız olan kişisel krediyi elde edemezsiniz; en ucuz olanı alacaksın. Bu bizim sözümüzdür: Ücretsiz teminat faydaları olan tüm krediler için en düşük oranı garanti ediyoruz.

    Müşterilerimin beklentilerini, yaptığım her şeyde aşarak olumlu bir izlenim bırakmaya çalışıyoruz. Amacımız, sizlere en kaliteli hizmeti zamanında sunarken, saygınlık ve saygıyla davranmaktır. Sosyal güvenlik yok Gerekli sayı ve kredi kontrolü gerekli değil,% 100 Garantili. Bir kredi ile ilgileniyorsanız ve dolandırıcılıktan arınmışsanız aşağıdaki detayları kullanarak derhal yanıt veriniz ..

    Email: progresiveloan@yahoo.com
    Çağrı / WhatsApp: +16626183756
    Web sitesi: https://progresivefunding.wordpress.com



    YanıtlaSil
  10. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca 1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  11. Herkese merhaba, ben şu anda Oklahoma ABD’de Patricia Sherman. Banka taslağımı temizlemek ve yeni bir iş kurmak için 185.000,00 USD tutarında borç aldığım konusunda deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Her şey evimi kaybettiğimde ve banka poliçesi nedeniyle eşyalarını aldığımda başladı ve bazı faturaları ve bazı kişisel ihtiyaçları karşıladım. Böylece, çok çaresiz kaldım ve her şekilde fon aramaya başladım. Neyse ki benim için, bir arkadaşım, Linda bana bir kredi firması firmasından bahsetti, dolandırıcılıktan korktuğum halde ilgimi çektim, durumum tarafından zorlandım ve bu şirket hakkında arkadaşımdan tavsiye almaktan başka seçeneğim yoktu. onlarla temasa geçmek, çevrimiçi borç verenlerle olan geçmiş tecrübelerimden dolayı beni gerçekten şüphe etti, bunu çok az biliyor muydunuz? '' Elegantloanfirm@hotmail.com Bu şirket bana ve meslektaşıma çok yardımcı oldu ve bugün İyi organize olmuş iş ve sorumlulukların gururlu sahibi bu kredi firması sayesinde yüzüme tekrar gülümsediler. Bu yüzden, eğer gerçekten kendi işinizi büyütmek veya başlatmak için veya herhangi bir maddi sıkıntıda gerçekten borçlanmaya ihtiyacınız varsa, bugün işinizde finansal bir gelişme fırsatı bulmanızı öneriyoruz… .. {E-posta:} Elegantloanfirm@hotmail.com ... kredi almak için çevrimiçi aldatmaca kurbanı değil. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil
  13. Benim adım Rusya'dan Bayan Nadia Albert, Ve ben bugün Kredi ödünç alan Bay Russ Harry'nin yardımıyla mutlu bir kadınım. Kredi arayan herkesi bu Kredi şirketine yönlendireceğim. Bana ve aileme mutluluk verdi, 2 çocuklu bekar bir anne olduğum için hayatımın her yerine başlamak için 500.000,00 dolarlık bir krediye ihtiyacım vardı. 500.000,00 ABD Doları, düşük bir oranda. O, Tanrı'dan korkan bir adamdır, eğer krediye ihtiyacınız varsa ve krediyi geri ödeyecekseniz lütfen onunla iletişime geçin E-posta yoluyla Elegantloanfirm@hotmail.com / Whatsapp numarası + 393511617486

    YanıtlaSil
  14. Bize Ulaşın:
    (İskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)
    WhatsApp ::: + 6282274045059
    Tel .... ::: + 6282274045059

    Yasal, dürüst, saygın ve acil bir krediye mi ihtiyacınız var? Meşru kredi arayışınız bugün burada sona eriyor çünkü finansal ihtiyaçlarınızı karşılamak için buradayız. Herhangi bir nedenle bir banka veya finans kurumu tarafından krediyi reddetmeniz durumunda, mali sorunlarınız için artık endişelenmeyin, çünkü mali talihsizliğinizin çözümü biziz. 32.000'den fazla işletme sahibine milyarlarca (farklı para birimleri) işletme kredileri sağladık. İşinizi büyütmeniz için size doğru işletme kredileri sağlamak için kendi risk teknolojimizi kullanıyoruz. Düşük faiz oranlı her tür kredi ve aynı zamanda kredi geri ödeme süresi sunuyoruz. Krediniz kötü mü? Fatura ödemek için paraya ihtiyacınız var mı? ya da yeni bir iş kurma gereğini hissediyor musunuz? Yetersiz finansman nedeniyle tamamlanmamış bir projeniz var mı? Size fayda sağlayacak herhangi bir uzmanlığa yatırım yapmak için paraya ihtiyacınız var mı? İSKANDAR LESTARI KREDİ ŞİRKETİ mükemmel profesyonel finansal hizmetler sağlamayı amaçlamaktadır e_mail: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

    YanıtlaSil
  15. ( IFSCapitalloan@gmail.com ) OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS ( IFSCapital@post.com )

    Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1%? RMPCapitals@gmail.com ( ValidusCapital@techie.com ) Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Via Email: ValidusCapital@execs.com ( RMPCapitals@usa.com )

    Please Fill the Application Form Below: -
    Complete Name: -
    Loan amount needed: -
    Loan Duration: -
    Purpose of loan: -
    City / Country: -
    Telephone: -
    Name Of The Site You/Link Hear About Us:

    ( IFSCapitalLoan@gmail.com ) OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS ( IFSCapital@post.com )

    Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1%? CYSCredits@Post.com ( SuiteCapitals@post.com ) Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Via Email: SuiteCapitals@gmail.com ( CYSCredits@Asia.com )

    ( IFSCapitalloan@gmail.com ) OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS ( IFSCapital@post.com )

    Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1%? IF YES Contact Us @ Via Email: ( RMPCapitals@gmail.com ) RMPCapitals@usa.com Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Via Email: ( RMPCapitals@usa.com ) RMPCapitals@gmail.com

    Please Fill the Application Form Below: -
    Complete Name: -
    Loan amount needed: -
    Loan Duration: -
    Purpose of loan: -
    City / Country: -
    Telephone: -
    Name Of The Site You/Link Hear About Us:

    ( IFSCapitalLoan@gmail.com ) OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS ( IFSCapital@post.com )

    Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1%? SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com ) Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Via Email: ( SuiteCapitals@post.com ) SuiteCapitals@gmail.com

    ( IFSCapitalloan@gmail.com ) OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS ( IFSCapital@post.com )

    ( CYSCredits@Asia.com ) CYSCredits@Post.com Is Offering Global Fund Program, Where Loans Are Offered To Interested Clients Globally To Fund Profitable Business And Projects. Contact Us For More Information Via Email: ( CYSCredits@Asia.com ) CYSCredits@Post.com

    ( IFSCapitalloan@gmail.com ) OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS ( IFSCapital@post.com )

    ValidusCapital@techie.com Are The Solution To Your Financial Problem, ValidusCapital@execs.com Has Set Itself The Mission Of Promoting Short, Medium And Long-Term Loan Financing And Borrow Flexibly! Our Program Are Financial Institutions To Fund Private Capital, Private Equity, Project Funding, Real Estate, Business & Entertainment Funding, Venture Capital, Hedge Funds, And Others. Contact Us For More Information Via Email: ValidusCapital@execs.com ( ValidusCapital@techie.com )

    ( IFSCapitalloan@gmail.com ) OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS ( IFSCapital@post.com )

    If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) IFSCapital@post.com Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com ( IFSCapital@post.com )

    YanıtlaSil
  16. Merhaba, borç konsolidasyon kredisi, teminatsız krediler, işletme kredileri, ipotek kredileri, araba kredileri, öğrenci kredileri, kişisel krediler, risk sermayesi vb. mi arıyorsunuz? Ben özel bir borç verenim, şirketlere ve bireylere% 2'lik düşük ve makul faiz oranlarıyla kredi veriyorum. E-posta adresi: christywalton355@gmail.com

    YanıtlaSil